Colagenul – ce este acesta si care sunt beneficiile lui?

Colagenul este substanța proteică ce în general este produsă de organism. Este prezentă în sistemul osos, cel digestiv, cel muscular, în articulații și în sânge. Acesta are rolul de a regenera țesuturile cognitive și celulele, putând fi găsit în mai multe forme.

Colagenul este secretat de mai multe celule, mai ales de cele care fac parte din țesuturile conjunctive. Lipsa colagenului din organism. Rolul colagenului în organism?

Colagenul reprezintă aproximativ 30% din întregul număr de proteine al corpului. El asigură o funcționalitate pozitivă organismului, împreună cu elastina, o altă proteină care ajută țesuturile să își revină la forma inițială după o anumită contracție.

Lipsa colagenului din organism. Rolul colagenului in organism.

1.      Asigurarea elasticității pielii și a țesuturilor – colagenul

Această proteină asigură elasticitatea, dar în același timp și flexibilitatea și rezistența pielii. Aportul colagenului în organismul nostru scade odată cu înaintarea în vârstă, astfel încât mai apoi este nevoie de suplimentarea acestuia.

2.      Regenerarea celulară

Colagenul formează o rețea de celule ale țesutului conjunctiv unde se pot multiplica alte celule.

3.      Vindecarea și cicatrizarea rănilor – colagenul

În momentul unei lovituri, colagenul stimulează multiplicarea celulelor în zona lezată, astfel ajutând la vindecare, respectiv cicatrizare, în cazul unei răni deschise.

De obicei pot fi din cauze ce nu pot fi schimbate de om. Cauza ce nu poate fi schimbată dev catre om, este îmbătrânirea.

Factorii ce diminuează colagenul

Înaintarea în vârstă face ca nivelul de colagen din corp să scadă, acest proces începând după trecerea pragului de 20 de ani. Din această cauză, apar ridurile, iar elasticitatea pielii scade.

 Însă, după cum spuneam, există și cauze pe care le facem de bunăvoie, ducând la scăderea nivelului de colagen.

Acestea sunt: fumatul, lipsa exercițiilor fizice și consumul excesiv de zahăr.

Fumatul duce la îmbătrânirea pielii, reducând astfel colagenul de tip 1 și împiedicând anumite atribuții ale celui de tip 3.

lipsa colagenului din organism

Există mai multe tipuri de colagen?

Actualmente, există 28 de tipuri de colagen, toate având structuri și funcții variate, cele mai întâlnite tipuri fiind I, II, III și IV.

Primul tip de colagen este cel mai elastic dintre toate, fiind secretat de piele, tendoane și oase.

Al doilea tip de colagen, oferă suport articulațiilor și este regăsit la nivelul cartilajelor.

Colagenul de tip III, este adeseori însoțit de colagenul de tip I, fiind localizat în piele și vase de sânge.

Colagenul de tip IV, îl putem identifica în țesuturile membranoase.

Beneficiile colagenului

            Pe lângă rolurile colagenului obișnuite, această substanță are diferite beneficii: contribuie la sănătatea pulmonară, sănătatea ochilor, sănătatea sistemului muscular și îmbunătățește sănătate articulațiilor și a oaselor.

1.      Sănătatea pulmonară

În mod natural, această substanță proteică este secretată la nivelul plămânilor astfel încât, împreună cu o altă substanță proteică, elastina, ajută la buna funcționare a acestora.

2.      Sănătatea ochilor

La nivelul ocular, colagenul este găsit în cornee pentru a menține zona hidratată, tonifiind globul ocular.

3.      Sănătatea sistemului muscular

În timpul activităților fizice intense, anumite proteine se distrug, colagenul ajutând la repararea, recuperarea și rehidratarea mușchilor.

4.      Îmbunătățirea sănătății articulațiilor și oaselor

Din cauza înaintării în vârstă apar anumite inflamații articulare care se atenuează prin prezența acestei substanțe în corpul nostru. Totodată, previne afecțiuni precum osteoporoza, guta sau artrita.

Ce se întâmplă din cauza scăderii acestei substanțe – colagenul?

            Lipsa colagenului din organism sau efectul scăderii colagenului în organism este unul negativ, aducând după el diverse probleme, cu care nu ne-am dori să ne confruntăm.

1.      Dureri musculare

Evident, fiind o substanță ce este prezentă în multe dintre sistemele organismului nostru, inclusiv în cel muscular, odată cu dispariția sa treptată, vor apărea diferite dureri în zona mușchilor.

rolul colagenului în organism

2.      Apariția celulitei

Absența acestei substanței proteice duce la acumularea apei, îngreunarea eliminării acesteia și pierderea elasticității.

3.      Probleme dentare

Odată cu dispariția colagenului, se ajunge la sensibilitatea dentară și căderea treptată și prematură a danturii.

Cum putem preveni dispariția acestei substanțe- colagenul?

 Un prim pas este dieta ce conține alimente care stimulează producția colagenului. Alimentele ce ne vin în ajutor sunt chiar cele pe care ar trebui să le consumăm cât mai des.

Ce nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră sunt proteinele care provin din produsele de origine animală, cum ar fi carnea și ouăle.

 Aceste alimente nu ar trebui să lipsească din viața noastră tocmai datorită faptului că sunt bogate în proteine, lucru de care organismul nostru are nevoie în cantități destul de mari.

 Legumele verzi și citricele ajută la absorbția producției naturale de colagen datorită conținutului de vitamina C.

Putem lua anumite suplimente pentru a ajuta creșterea nivelului de colagen?

Pentru a amplifica rolul colagenului in organism, există diferite suplimente nutritive ce pot ajuta creșterea nivelului de colagen din corp.

Cum ar fi Body Flex și Go-4-Flex de la Pro Nutrition.

            Body Flex este un supliment pentru păstrarea prospețimii tenului și a elasticității articulațiilor și cartilajelor.

lipsa colagenului din organism

Gasim in compozitia sa, colagen și acid hialuronic, caracteristicile necesare pentru creșterea nivelului acestei substanțe proteice.

Cuvântul „supliment” probabil că ne duce cu gândul la sportivi, însă acest produs poate fi administrat și de catre persoanelor sedentare.

            Go-4-Flex, la fel ca Body Flex, este un supliment nutritiv, ce acționează natural, fără efecte adverse, compoziția sa ajutând la flexibilitatea articulațiilor și la capacitatea măririi colagenului în corp.

rolul colagenului în organism

            Aceste suplimente nutritive, sunt sub formă de capsule, fără a fi nevoie de recomandarea medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.