Cum vă mențineți rutina de sănătate la schimbarea anotimpului?
Când se schimbă anotimpurile, este important să vă adaptați nevoile corpului. Iarna, schimbarea sezonieră vă poate lăsa să vă simțiți mai puțin motivați și să doriți să dormiți mai mult. Temperaturile scad, mai puține ore de lumină, ceea ce vă poate scoate cu siguranță corpul din buna lui functionare. Nu, nu ești doar tu și, nu, nu ești leneș. Știința a confirmat influența schimbărilor sezoniere asupra sănătății dumneavoastră.
Iată câteva sfaturi despre cum să vă ajustați rutina de wellness pentru iarna.
1. Menține un ciclu de somn sănătos
Pe măsură ce noaptea vine din ce în ce mai repede și dimineața se simte mai întunecată în fiecare zi, ceasul intern al corpului tău poate avea dificultăți de ajustare. Când sunteți expus la mai puține ore de soare în zilele de iarnă mai scurte, corpul dumneavoastră produce mai multă melatonină, hormonul care reglează ciclul somn/veghe. Este deosebit de important să mențineți un ciclu de somn sănătos în lunile mai reci. Încercați să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi, astfel încât modelul dvs. de somn să fie reglementat, ceea ce vă va ajuta cu starea de spirit, funcția imună și oboseala. S-ar putea să vă simțiți natural să dormiți o oră în plus în lunile de iarnă, și asta e OK!
2. Mănâncă alimente sezoniere
Există beneficii majore pentru consumul de sezon și la concentrarea pe fructele și legumele recoltate local. Alimentele cultivate în afara sezonului, în general, sunt recoltate prea devreme și își pierd rapid nutrienții. S-a demonstrat că legumele își pierd două treimi din vitamina C în doar o săptămână! Dacă mâncați cât mai multe legume de sezon – și local, vă veți asigura că organismul dvs. primește cât mai multe vitamine și minerale.
3. Luați în considerare modificarea antrenamentelor pentru sănătatea mintală
Mișcarea este esențială pentru a menține stresul și depresia la distanță, dar poate fi timpul să modificați modul în care vă antrenați. De exemplu, exercițiile HIIT eliberează hormonul cortizol, care controlează modul în care corpul răspunde la factorii de stres. Dacă vă aflați într-o stare de depresie sezonieră sau anxioasă, ar putea fi util să adăugați un antrenament cum ar fi yoga sau Pilates la rutina dvs., ceva care este mai degrabă reparator.
4. Rămâi hidratat
Bea multa apa! În lunile de vară, căldura îți amintește să rămâi hidratat, dar în toamnă și iarnă s-ar putea să nu simți la fel de sete și s-ar putea să uiți să bei la fel de multă apă ca pe vremuri. Dacă te plictisești cu apă potabilă toată ziua, amestecă aminoacizii pentru un anumit gust și sprijin pentru construirea mușchilor.
5. Asigurați-vă că obțineți suficientă vitamina D
Vitamina D este cunoscută sub numele de „vitamina solară”, deoarece este produsă în organism ca răspuns la absorbția razelor UVB din soare. Când lunile sunt mai reci, oamenii petrec mai puțin timp la soare, iar nivelul de vitamina D scade. Vitamina D scăzută este legată de tulburarea afectivă sezonieră, precum și de pierderea osoasă și musculară.
Ce poti face?
– Vă puteți regla dieta pentru a acorda prioritate vitaminei D: Ciupercile, ouăle și peștele gras sunt doar câteva dintre alimentele bogate în D pe care să le luați în considerare.
– Consultați-vă cu doctorul dvs. pentru a de a lua un supliment de Vitamina D.
6. Antrenați-vă regulat
Este important să mențineți o rutină de exerciții sănătoase în timpul schimbărilor sezoniere, chiar dacă s-ar putea să vă simțiți mai puțin motivați. Dacă este acest caz și vremea rece și inserarea timpurie vă împiedică să părăsiți casa, încercați să treceți la antrenamente la domiciliu. O altă modalitate de a vă antrena zilnic este să mergeți în loc să conduceți. Călătoria pe jos (atunci când este practic să o faceți) vă va expune la lumina soarelui și aer curat, pe lângă faptul că faceți și un exercițiu fizic bun. Mai mult, exercițiile fizice ajută la reglarea dispoziției și vă pot ajuta la programul de somn.
Daca ati decis sa faceti sport, apelati la un specialist care sa vă ghideze. Articulațiile sunt cele care ne sustin miscarea, de aceea este bine sa executati corect exercitiile, supravegheati de un antrenor.
De reținut:
Vitaminele, mineralele, aminoacizii sunt esentiale cand faceti sport.
Corpul mobilizează majoritatea resurselor când depunem efort. In acest proces, organismul are nevoie de un plus de energie si anumiti nutrienti care sa-l ajute sa faca fata acestei activitati. Lipsa acestora se poate manifesta prin ameteala, epuizare si o stare generala proasta – motive serioase pentru a va abandona antrenamentele. Pentru organism, acesta este un efort suplimentar. Pe langa faptul ca nu suntem obisnuiti cu miscarea intensa, in timpul efortului pierdem diverse minerale, vitamine si alti compusi de care avem nevoie. Alimentatia bogata in legume si proteine si un nivel de hidratare adecvat pot intr-o anumita masura sa acopere nevoile organismului nostru, dar nu este suficient.
Va recomandam: Platinium Mega Vit & Min – Cele mai bune vitamine