Afișez toate cele 2 rezultate

L-carnitina este un derivat al aminoacizilor, un nutrient, cu un rol crucial în producția de energie, transportând acizii grași esențiali în celulele mitocondriene. De asemenea, transportă componentele toxice generate de organele celulare, pentru a preveni acumularea lor.
În mod normal, corpul nostru produce L-carnitina de care are nevoie. Insă de multe ori, această producție nu este suficientă sau nu poate fi transportată în țesuturi, astfel încât să poată fi utilizată. Pentru ca organismul nostru să producă o cantitate suficientă de carnitine, este nevoie de un plus de vitamina C. De aceea, de multe ori trebuie suplimentată.
Există două tipuri de deficit de carnitina:

1,deficitul de carnitine primară – o tulburare genetică a sistemului celular carnitino-transportor care se manifestă de obicei la vârsta de 5 ani, cu simtome de cardiomiopatie, slăbiciune musculară scheletală și hipoglicemie.
2.deficiente secundare de carnitină – ce pot apărea datorită anumitor tulburări (cum ar fi insuficiența renală cronică) sau în condiții speciale (de exemplu, utilizarea anumitor antibiotice) care reduc absobția carnitinei sau măresc secreția acesteia.
Aproximativ 98% din depozitul de l-carnitine se găsește în mușchi, iar restul în ficat și sânge.

L-carnitina ajută funcțiile mitocondriene, ce joacă un rol important în prevenirea bolilor și a îmbătrânirii premature.

Beneficiile L-carnitinei;

  • Încetinește îmbătrânirea și pierderea de masă osoasă, evitând șansele crescute de fracturi, osteoporoză, artrită și alte boli ale oaselor;
  • Elimină slăbiciunea musculară;
  • Suplimentarea cu l-carnitine ajuta la prevenirea deficitului în organism și  implicit la pierderea în greutate .
  • Îmbunătățește condițiile de funcționare a inimii;
  • L-carnitina poate fi utilizată împreună cu tratamentul convențional pentru angină pectorală, reducând necesarul de medicamente și eliminând durerile în piept sau disconfortul.
  • Deoarece rinichii produc carnitină, bolile de rinichi pot duce la niveluri scăzute de carnitină în organism. Astfel se recomandă suplimentarea cu l-carnitina în cazul afecțiunilor renale, pentru a ajuta la refacerea deficitului.
  • Reduce simptomele bolii vasculare periferice care se manifestă prin scăderea fluxului sangvin la nivelul membrelor inferioare. Aceasta duce la ateroscleroză sau rigidizarea arterelor, provocând adesea dureri sau crampe la nivelul picioarelor în timpul mersului sau exercițiillor.