Grasimile alimentare , mai denumite de altfel și lipide, reprezintă sursa energetică a organismului (9 kcal/g), putând fi de origine animală sau vegetală, bogate în acizi grași saturați sau în acizi grași nesaturați.
În grăsimi, se dizolvă vitaminele liposolubile A, D, E, K, iar sursele principale de grăsimi sunt:
- uleiurile vegetale (99,9%),
- untul (82,5%),
- brânza de vaci (18%),
- cașcavalul (23,5%),
- carne de vită (20,2%),
- carnea de porc (27,8-49,3%),
- carnea de găină (20,2%),
- nucile (54,5%),
Grasimile alimentare sunt elemente de bază ale asigurării energiei în orice moment, chiar și atunci cand suntem in repaus sau la eforturi de intensitate mică ori prelungite, având un aport optim în organismul nostru, consumate cu măsură.
De altfel, nevoia de lipide este determinată și de vârstă.
Tipuri de grasimi
Există 2 tipuri de grăsimi. Cele necesare organismului și cele dăunătoare.
Grasimile alimentare necesare organismului sunt cele din acizii nesaturați, adică cele lichide, adesea. Acestea sunt recomandate în cantități echilibrate, fiind sursa de energie a organismului.
Grasimile alimentare contraindicate sunt acizii saturați, adică lipidele solide la temperatură obișnuită. Ele pot dăuna colesterolului, în același timp, având și capacitatea de a crește riscul afecțiunilor cardiovasculare.
Grasimile necesare organismului nostru
Lipidele necesare organismului nostru sunt cele nesaturate. Acestea trebuie incluse cu moderație în alimentația noastră, fiind sursa energetică a organismului.
1. Ce înseamnă grăsimi bune pentru corp?
Acestea sunt benefice pentru noi din mai multe puncte de vedere: reduc colesterolul, oferă energie organismului și ajută ca acesta să primească vitamine solubile.
2. Felurile grăsimilor nesaturate
Lipidele nesaturate sunt de mai multe feluri: cele monosaturate și polinesaturate.
Cele mononesaturate sunt cele care reduc riscul problemelor cardiovasculare. În general, aceste grasimi sunt lichide, fiind o sursă bogată de vitamina E.
Pot fi regăsite în: avocado, nuci, semințe de dovleac, ulei de măsline.
Sunt recomandate împreună cu cele polinesaturate pentru suplinirea grăsimilor saturate și scăderea riscului cardiovascular.
Lipidele polinesaturate, sunt necesare organismului nostru, fiind importante pentru funcționarea acestuia. Sunt cunoscute pentru reducerea colesterolului, iar acestea se regăsesc în nuci, somon și ton.
Grasimile dăunătoare corpului
Daunatoare sunt grasimile alimentare saturate, la consumul acestora, fiind nevoie de atenție pentru cantitate. Depășind o cantitate normală, se ajunge la îngrășare sau la diferite probleme de sănătate, în timp.
1. Tipuri de grăsimi dăunătoare
La fel ca și grăsimile benefice pentru organism și cele „rele” sunt de mai multe feluri: trans și saturate.
Grăsimile trans sunt cele din cauza cărora creste riscul de dezvoltare al bolilor cardiace și nu numai. Acestea pot fi regăsite în snacks-uri, mâncare de tip fast-food, biscuiți.
Grasimile alimentare saturate sunt lipidele ce trebuie să existe în organismul nostru, în cantități cât mai reduse. Printre alimentele cu un conținut ridicat de acizi grași saturați se numără: untul, carnea grasă și prăjiturile.
2. Efectele negative ale acestora în organismul nostru
Cum ziceam, acestea cresc riscul apariției diferitelor tipuri de boli. Aceste grăsimi duc în timp la ineficiența treptată a organismului, nereușindu-se găsirea unei remedieri.
Singura soluție pentru evitarea acestor boli cu risc ridicat, este renunțarea la aceste tipuri de grăsimi.
Sau cel puțin la renunțarea completă a celor de tip trans, întrucât acestea sunt cele mai dăunătoare, organismul rezistând și fără ele.
Cum ajutăm organismul să scape de grasimile nefolositoare?
Primul pas spre arderea grăsimilor este dieta. O dietă ce nu conține grăsimi de tip saturat sau trans, este cea mai indicată și pentru funcționarea cât mai optimă a organismului. Aceste tipuri de grasimi alimentare obosesc în același timp corpul, acesta având nevoie de energie.
Dieta, desigur, nu este singurul pas pe care trebuie să îl urmăm pentru arderea acestor grăsimi.
Un factor la fel de important este sportul!
Dieta va ajuta ca aceste grasimi alimentare să se transforme în energia necesară corpului pentru executarea exercițiilor fizice, necesare și benefice, întrucât sportul poate fi denumit ca cel mai bun prieten al corpului, ajutând la evitarea anumitor boli.
Cum se transformă lipidele în energie?
Grăsimile sunt principala sursă de energie a organismului, asigurând cam jumătate din energia pe care o folosim zilnic, consumate cu moderație. Când consumul moderat este depășit, lipidele sunt depozitate la nivelul celulelor si vor fi utilizate după o scurtă perioadă de timp.
Cantitatea necesară organismului de grăsimi
Deși grasimile alimentare par ceva negativ, nu sunt. Trebuie doar să fie consumate cu atenție și să avem grijă ce fel de grăsimi utilizăm.
Dacă ne referim la cele nesaturate, atunci da, acestea trebuie să facă parte din alimentația noastră de zi cu zi. Eliminarea completă a oricărui fel de grăsimi din alimentație, nu duce decât la alte tipuri de complicații.
Așa că, trebuie consumate alături de glucide și proteine în diferite proporții. Consumul acestora, combinat, ar trebui să fie de 14% proteine, 56% glucide și 30% lipide.
Cum înlocuim grăsimile saturate cu cele nesaturate?
Având în vedere că organismul nostru nu poate trăi fără lipide, trebuie să avem grijă ce fel de lipide consumăm.
Grasimile alimentare saturate pot fi desigur înlocuite cu cele nesaturate, dar nu consumate în cantități exagerate.
Pentru a avea un echilibru a ceea ce mâncăm, trebuie să ne ajutăm și de sport. Pentru a ne bucura de acest echilibru, avem grijă la alimentație, încercând să ne informăm cât mai mult despre ceea ce mâncăm.
De exemplu, putem înlocui uleiul de floarea soarelui cu cel de măsline, carnea grasă cu carne cât mai slabă, cum ar fi pieptul de pui, iar produsele de patiserie cu fructe. – Grasimi alimentare
Atunci cand alegem sa facem sport, este bine ca la finalul fiecarui antrenament, sa folosim un supliment nutritiv pe baza de zer, cu un continut cat mai bogat de proteina. Aceasta va ajuta corpul sa se refaca si nu numai.
Proteina este unul dintre principalii macronutrienti utilizati de organism pentru construirea, repararea si întretinerea tesutului muscular si este responsabila pentru aproape orice proces care are loc în interiorul corpului, inclusiv pentru metabolism si transportarea substantelor nutritive.
Platinium Pure WPI poate fi folosita pentru cresterea musculara, in programe complexe de slabire sau vindecarea ranilor.
PLATINIUM PURE WPI +92% (proteine din zer) este un izolat proteic din zer (Glanbia ®), obtinut prin procedeul Cross Flow Microfiltration (CFM) – microfiltrare cu flux incrucisat. Aceasta metoda de separare a proteinei pastreaza intacte toate proprietatile imunitare ale zerului.
PLATINIUM PURE WPI +92% CONTINE PE 100 GRAME DE PRODUS:
- izolat proteic din zer (GLANBIA) cu o concentratie de 92%;
- 17,5 gr Glutamina (rezultata din proteine din zer si adaosul L-glutamic Kyowa™);
- 23 gr BCAA;
- Digezyme ®
- Lactospore ®
- Calitate GMP;
Importanța lipidelor în organism
- Rol de consum energetic: 1 g de lipide dezvoltă prin ardere 9.3 calorii
- Rol de protecție a unor organe interne: inima și rinichii care stau pe un strat de grăsime
- Rol plastic: intră în structura celulelor
- Rol în termoreglare: prin stratul de grăsime sub piele rău conducător de căldură, apără de frig
- Rol în metabolismul muscular
- Suport al vitaminelor liposolubile A, D, E, F, K.
Denumirea alimentului | Calorii | Proteine | Lipide | Glucide |
Carne de pui | 142 | 21 gr | 6 gr | 0 |
Carne de porc slabă/grasă | 142/340 | 20.4/15 gr | 6.3/30 gr | 0 |
Ficat de porc | 146.2 | 19 gr | 3 gr | 6 |
Icre crap | 192 | 19.5 gr | 12.1 gr | 0 |
Parizer | 290 | 10.2 gr | 26.8 gr | 0 |
Pateu de ficat | 261 | 19.6 gr | 19.5 gr | 0 |
Salam de vară | 519 | 20 gr | 47 gr | 0 |
Cireșe | 21 | 1 gr | 0.3 gr | 18 |
Lămâi | 36 | 0.9 gr | 0.7 gr | 6.2 |
Mere | 67 | 0.3 gr | 0.5 gr | 15 |
Pere | 79 | 1 gr | 1 gr | 16 |
Struguri | 93 | 2.1 gr | 1.7 gr | 18 |
Portocale | 47 | 0.8 gr | 0.2 gr | 10.1 |
Grăsimi | ||||
Margarină | 764 | 0 gr | 82.5 gr | 0 |
Smântână | 297 | 2.5 gr | 29.5 gr | 3 |
Ulei de floarea soarelui | 930 | 0 gr | 100 gr | 0 |
Unt | 721 | 6 gr | 74 gr | 2 |
Brânză de vaci | 155 | 13 gr | 9 gr | 4.5 |
Brânză topită | 366 | 7 gr | 36 gr | 0.9 |
Cașcaval | 233 | 25 gr | 19 gr | 1 |
Iaurt | 50 | 3.2 gr | 2.6 gr | 4 |
Lapte de vacă | 65 | 3.5 gr | 3.5 gr | 4.5 |
Castraveți în oțet | 9 | 0.6 gr | 0 gr | 1.5 |
Gogoșari în oțet | 15 | 0,7 gr | 0 gr | 3 |
Tocană de legume | 73 | 1 gr | 6 gr | 3.1 |
Ardei gras roșu/verde | 39/17 | 1.3/1.1 gr | 0.4/0.2 gr | 7.3/2.5 |
Cartofi | 88 | 1.3 gr | 0.2 gr | 19 |
Castraveți | 19 | 1.3 gr | 0.2 gr | 2.9 |
Ceapă uscată/verde | 40/2- | 1.5/1 gr | 0.2 gr | 8/3 |
Morcovi | 45 | 1.5 gr | 0.3 gr | 8.8 |
Roșii | 20 | 1.1 gr | 0.3 gr | 3.1 |
Fasole boabe | 303 | 23 gr | 1.7 gr | 47 |
Măsline negre/verzi | 437/177 | 20/12.5 gr | 35/10 gr | 7.2/8.1 |
Ou de găină | 171 | 14 gr | 12 gr | 0.6 |
Pâine de grâu albă | 247 | 7.5 gr | 0.4 gr | 52 |
Pâine de grâu intermediară | 234 | 7.5 gr | 0.7 gr | 43 |
Pâine de grâu neagră | 242 | 8.4 gr | 1.2 gr | 48 |
Pâine graham | 256 | 9.1 gr | 1 gr | 51 |
Gem de vișine | 250 | 0.88 gr | 0 gr | 60 |
Miere de albime | 304 | 0.5 gr | 0 gr | 0.2 |
Zahăr | 410 | 0 gr | 0 gr | 100 |