Sfaturi pentru a îmbunătăți calitatea somnului si stării generale

Sfaturi pentru a îmbunătăți calitatea somnului si stării generale

Aproape toată lumea știe că somnul este esențial pentru sănătatea ta. Dar este cu adevărat mai important decât știu majoritatea oamenilor. Nu poți vedea schimbările prin care trece corpul tău atunci când nu dormi suficient chiar și pentru o singură noapte, dar probabil că o simți și nu-ți dai seama!

A nu dormi suficient poate duce la o schimbare în producția și eficiența hormonilor tăi, ceea ce este mult mai rău decât pare! Hormonii controlează majoritatea corpului tău. Hormonii îți spun dacă ești înfometat, plin, anxios sau fericit, ei ajută corpul să se recupereze sau poate fi atât de extrem încât îi semnalează corpului să spună „Nu, nu ne-am încărcat suficient aseară, așa că să avem poftă de niște carbohidrații pentru energie, pentru a ne menține treji, dar stocați energia suplimentară sub formă de grăsime în cazul în care vom avea nevoie de ea mai târziu!” A nu dormi suficient poate preveni literalmente arderea grăsimilor, îți poate oferi senzația de creier încețoșat și multe altele. Mai jos sunt câteva sfaturi simple de la Sleep Foundation pentru a vă ajuta cel puțin să obțineți un somn de mai bună calitate.

 • Evitați cofeina – Inclusiv cafeaua, ceaiul și sucurile, sunt unele dintre cele mai populare băuturi din lume. Unii oameni sunt tentați să folosească cofeina pentru energie suplimentară pentru a încerca să depășească somnolența în timpul zilei, dar acest lucru poate provoca privarea de somn pe termen lung. Pentru a evita acest lucru, încercați să evitați consumul mai târziu în cursul zilei, când poate fi o barieră în calea somnului de seară.
 • Evitați alcoolul – Alcoolul te poate face să te simți somnoros, așa că mulți oameni se bucură de el înainte de culcare. Din păcate, alcoolul afectează creierul în moduri care pot scădea calitatea somnului, așa că, de fapt, cel mai bine este să evitați alcoolul înainte de culcare.
 • Evitați Fumul – Fumatul a fost asociat cu o varietate de probleme de somn, inclusiv dificultatea de a adormi și somnul fragmentat.
 • Dezvoltați o rutină de exerciții – Exercițiile zilnice au beneficii generale pentru sănătate. Schimbările în creșterea consumului de calorii/energie și a temperaturii corpului pot promova un somn bun. Există totuși o problemă, cei mai mulți experți sfătuiesc să nu faci exerciții intense aproape de ora de culcare, deoarece poate împiedica capacitatea corpului tău de a se acomoda eficient înainte de culcare.
 • Creșteți expunerea la lumină strălucitoare în timpul zilei – Ceasurile noastre interne sunt setate cu expunerea la lumină, iar lumina soarelui are cel mai puternic efect. Încercați să profitați de lumina zilei ieșind afară sau deschizând ferestrele sau jaluzelele la lumina naturală. Obținerea unei doze de lumină naturală devreme în timpul zilei poate ajuta la normalizarea ritmului circadian.
 • Creați o rutină de culcare – Încercați să vă relaxați cu aproximativ 30 de minute înainte de culcare. Citiți în liniște, activități cu impact redus, ascultați muzică liniștitoare.
 • Evitați lumina puternică. Luminile strălucitoare pot afecta producția de melatonină a corpului tău, hormonul care te ajută să adormi!
 • Îndepărtează-te de toate ecranele! Ecranele vă pot menține creierul conectat, ceea ce face dificil să vă relaxați cu adevărat. Lumina de la aceste dispozitive poate, de asemenea, suprima producția naturală de melatonină. Pe cât posibil, încercați să vă deconectați timp de 30 de minute sau mai mult înainte de a merge la culcare.
 • Evitați somnul lung în timpul zilei – Pentru a dormi mai bine noaptea, este important să fiți precauți somnul scurt din timpul zilei. Dacă dormi prea mult sau prea târziu în timpul zilei, îți poate schimba programul de somn și poate îngreuna să adormi când vrei.
 • Încercați să mergeți la culcare și să vă treziți la ore constante – Este aproape imposibil pentru corpul tău să se obișnuiască cu o rutină de somn sănătoasă dacă te trezești constant la ore diferite. Alegeți o oră de trezire și rămâneți cu ea, chiar și în weekend sau în alte zile în care altfel ați fi tentat să dormi.
  Încercați câteva dintre aceste sfaturi pentru a vă face corpul să funcționeze cât mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.