Tu știi ce se întâmplă în corpul tău când faci sport?

Tu știi ce se întâmplă în corpul tău când faci sport?

Indiferent că doriți să slăbiți sau pentru a atinge un obiectiv de fitness sau doar pentru distracție, exercițiile fizice te transformă.

Fața devine roșie și corpul transpiră, inima bate puternic și plămânii pompează, crește starea de vigilență și dispoziția ta. Dar, deși știm cu toții că a fi activ fizic este esențial pentru o viață lungă, sănătoasă și productivă, nu înțelegem adesea exact ce se întâmplă în corp atunci când facem exerciții.

Mușchii
Organismul apelează la glucoză, zahăr pe care corpul l-a depozitat departe de alimentele pe care le consumăm sub formă de glicogen, pentru energia necesară contractării mușchilor și impulsionarea mișcării.
De asemenea, folosește adenozin trifosfat sau ATP, dar organismul are doar depozite mici atât de glucoză, cât și de ATP. După ce a consumat rapid aceste consumabile, corpul necesită oxigen suplimentar pentru a crea mai mult ATP. Mai mult sânge este pompat către mușchii care exercită pentru a furniza acel O. suplimentar. Fără suficient oxigen, se va forma acid lactic. Acidul lactic este de obicei spălat din corp în decurs de 30 până la 60 de minute după terminarea antrenamentului. Lacrimi mici se formează în mușchi care îi ajută să crească mai mari și mai puternici pe măsură ce se vindecă.
Durerea înseamnă doar că apar modificări la acești mușchi și durează de obicei câteva zile.

Plămânii
Corpul tău poate avea nevoie de până la 15 ori mai mult oxigen atunci când faci mișcare, așa că începi să respiri mai repede și mai greu. Rata de respirație va crește până când mușchii din jurul plămânilor nu se pot mișca mai repede. Această capacitate maximă de utilizare a oxigenului se numește VO max. Cu cât VO max este mai mare, cu atât o persoană este mai în formă.

Diafragma
La fel ca orice mușchi, diafragma poate obosi din cauza respiratiei accelerate. De aceea in timpul antrenamentelor poate aparea o durere la nivelul acesteia. Respiratia profunda si exercitiile de incalzire, pot atenua acest disconfort. Întărirea preventivă în sala de gimnastică poate îndepărta problemele viitoare și atenuează disconfortul în mijlocul unui antrenament.

Inima
Când faceți mișcare, ritmul cardiac crește pentru a circula mai mult oxigen (prin sânge) într-un ritm mai rapid. Cu cât faceți mai mult exerciții, cu atât inima devine mai eficientă la acest proces, astfel încât să puteți lucra mai greu și mai mult. În cele din urmă, aceasta scade ritmul cardiac de odihnă la persoanele apte.
Exercițiile fizice stimulează, de asemenea, creșterea de noi vase de sânge, determinând scăderea tensiunii arteriale la persoanele în formă.

Creierul
Creșterea fluxului sanguin aduce beneficii creierului. Imediat, celulele creierului vor începe să funcționeze la un nivel superior făcându-te să te simți mai alert și treaz în timpul exercițiului și mai concentrat după aceea, de aceea ajungem sa ne concentram usor si avem o stare de spirit foarte buna. Daca observati ca incepeti sa cascati cand faceti efort, nu va ingrijorati. Este un fenomen normal. Specialistii care au studiat reflexul cascatului in timpul exercitiillor fizice sunt de parere ca prin cascat, organismul incearca sa obtina o cantitate mai mare de oxigen, fiind totodata un mecanism de racire a creierului.
Când te antrenezi regulat, creierul se obișnuiește cu această creștere frecventă de sânge și se adaptează prin activarea sau oprirea anumitor gene. Multe dintre aceste modificări stimulează funcția celulelor creierului și protejează de boli precum Alzheimer, Parkinson sau chiar accident vascular cerebral și evită declinul legat de vârstă.

Exercițiile fizice declanșează, de asemenea, un val de mesageri chimici în creier numiți neurotransmițători, care includ endorfine, deseori denumite “beția alergătorului”.
Creierul eliberează și dopamină și glutamat, pentru a face brațele și picioarele în mișcare, precum și acidul gamma-aminobutiric, un neurotransmițător prohibitiv care încetinește lucrurile, pentru a vă menține în mișcare într-o manieră lină și controlată.
De asemenea, probabil că vă veți simți mai bine datorită creșterii serotoninei, un neurotransmițător bine cunoscut pentru rolul său în dispoziție și depresie.


Hipocamp
Această parte a creierului este foarte implicată în învățare și memorie și este una dintre singurele secțiuni ale creierului care pot produce noi celule ale creierului. Exercițiile fizice facilitează acest lucru, datorită oxigenului suplimentar din creier.
Chiar și atunci când încetați să le exercitați, acele noi celule ale creierului supraviețuiesc, în timp ce multe alte modificări ale creierului în timpul exercițiului revin în cele din urmă la starea lor normală, dacă deveniți mai puțin activ.

Hipotalamus
Hipotalamusul este responsabil de temperatura corpului, precum și de echilibrul de sare și apă, printre alte sarcini. Pe măsură ce corpul tău se încălzește, îi spune pielii să producă transpirație pentru a te răcori.


Glanda pituitară
Acest centru de control din creier alertează glandele suprarenale pentru a pompa hormonii necesari mișcării. De asemenea, eliberează hormoni de creștere. Pe măsură ce corpul caută mai mult combustibil pentru a arde după consumarea depozitelor de glicogen, se va transforma fie în mușchi, fie în grăsimi, spune Cameron. Hormonul uman de creștere acționează ca un agent de securitate pentru mușchi, spune ea, spunând corpului să ardă grăsimi pentru energie.

Rinichi
Viteza la care rinichii filtrează sângele se poate modifica în funcție de nivelul de efort. După exerciții fizice intense, rinichii permit filtrarea unor niveluri mai mari de proteine în urină. De asemenea, acestea declanșează o reabsorbție mai bună a apei, rezultând mai puțină urină, ceea ce este probabil o încercare de a vă menține cât mai hidratat posibil.

Glandele suprarenale
O serie de așa-numiții hormoni „de stres” eliberați aici sunt de fapt cruciale pentru exerciții. Cortizolul, de exemplu, ajută corpul să-și mobilizeze rezervele de energie în combustibil. Iar adrenalina ajută inima să bată mai repede, astfel încât să poată livra mai rapid sânge în jurul corpului.

Pielea
Pe măsură ce creșteți ritmul, corpul, ca orice motor, produce căldură – și trebuie să se răcească. Vasele de sânge din piele se dilată, crescând fluxul sanguin către piele. Căldura se disipează apoi prin piele în aer. La semnalul hipotalamusului, unul dintre cele două tipuri de glande sudoripare, glandele ecrine, intră în lucru. Aceste glande sudoripare produc transpirație inodoră, un amestec de apă, sare și cantități mici de alți electroliți, direct pe suprafața pielii. Când această transpirație se evaporă în aer, temperatura corpului tău scade.

Daca ati decis sa faceti sport, apelati la un specialist care sa va ghideze. Articulatiile sunt cele care ne sustin miscarea, de aceea este bine sa executati corect exercitiile, supravegheati de un antrenor.

De reținut:
Vitaminele, mineralele, aminoacizii sunt esentiale cand faceti sport.
Corpul mobilizează majoritatea resurselor când depunem efort. In acest proces, organismul are nevoie de un plus de energie si anumiti nutrienti care sa-l ajute sa faca fata acestei activitati. Lipsa acestora se poate manifesta prin ameteala, epuizare si o stare generala proasta – motive serioase pentru a va abandona antrenamentele. Pentru organism, acesta este un efort suplimentar. Pe langa faptul ca nu suntem obisnuiti cu miscarea intensa, in timpul efortului pierdem diverse minerale, vitamine si alti compusi de care avem nevoie. Alimentatia bogata in legume si proteine si un nivel de hidratare adecvat pot intr-o anumita masura sa acopere nevoile organismului nostru, dar nu este suficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.